Misie.com.pl
Niedźwiedź brunatny

Niedźwiedź brunatny

Przez: Kategorie Czytelni: Encyklopedia niedźwiedzi. opublikowano: Marzec 2, 2016

 

Niedźwiedź brunatny jest największym zwierzęciem żyjącym w naszym kraju i w Europie. Dochodzi do 2 m długości, 1,26 m wysokości i do 400 kg wagi. Jego sierść jest gęsta, barwy rudej, brunatnej lub czarnej. Występuje w niedostępnych lasach górskich w Euroazji i Ameryce Północnej. Żyje w odosobnieniu, samotnie, tylko w okresie godowym razem z samicą. Stara się unikać ludzi, napada na nich tylko gdy jest drażniony lub zachęcony.   1
 2 Mimo tego, że jest taki duży potrafi bardzo szybko biegać, dobrze pływać i wspinać się po drzewach  –  nie potrafi skakać z drzewa na drzewo tak jak wiewiórka, ale  może się wdrapywać po pniu i grubych konarach. Najczęsciej wspina się po drzewach, gdy wywącha miód w gnieździe dzikich pszczół. Przemieszcza się na czterech nogach, przykładając do podłoża całe łapy. Na krótkich odcinkach potrafi chodzić na dwóch nogach.
Niedźwiedź bardzo lubi miód, je też  owoce, nasiona, owady, grzyby, ryby i małe ssaki. Rzadko poluje na „grubego zwierza”.

Niedźwiedzie brunatne kierują się głównie zmysłem węchu. Mają słabszy słuch i wzrok, dlatego aby nie spotkać niedźwiedzia na szlaku należy mu trochę pomóc i dać o sobie znać – głośno rozmawiając lub śpiewając piosenki. Wtedy niedźwiedź oddali się niepostrzeżenie tak, że możemy nawet nie wiedzieć, że chwilę temu był w pobliżu.

 3
 4 W okresie jesiennym niedźwiedzie spożywają więcej pokarmu aby zgromadzić warstwę tłuszczu przed zimą. Zanim niedźwiedź zapadnie w sen zimowy, przygotowuje sobie legowisko zwane gawrą. Gdy budzą się wiosną są strasznie głodne. Objadają się wtedy zielonymi roślinkami.

|

Wydarzenia

Kalendarz wydarzeń

LikeBox

Facebook By Weblizar Powered By Weblizar

Szukaj

loading