Misie.com.pl
Niedźwiedzie

Niedźwiedzie

Przez: Kategorie Czytelni: Encyklopedia niedźwiedzi. opublikowano: Marzec 2, 2016

Niedźwiedzie zalicza się do ssaków drapieżnych jednak większość z nich nie żywi się jedynie mięsem. Ich dieta jest urozmaicona. W zależności od występowania dieta z niedźwiedzi może być  złożoną z owoców, nasion, grzybów, ślimaków, jaj ptaków mięsa ssaków i ryb oraz miodu. Tylko niedźwiedzie polarne są wyłącznie mięsożerne. 

Zwierzęta te mają dużą czaszkę i dobry węch, natomiast słaby wzrok i słuch. Poza pandą wielką prawie wszystkie niedźwiedzie mają futro jednobarwne.

Choć większość ssaków drapieżnych chodzi na palcach, niedźwiedzie stawiają całą stopę na ziemi. Ułatwia to im chodzenie po nierównym lub górzystym terenie.
Zwykle poruszają się na czterech łapach, tylko na krótkich dystansach mogą chodzić na dwóch. Pozycję wyprostowaną przyjmują aby rozejrzeć się. Większość z nich dobrze wspina się na drzewa.

|

Wydarzenia

Kalendarz wydarzeń

LikeBox

Facebook By Weblizar Powered By Weblizar

Szukaj

loading