Misie.com.pl
Niedźwiedź polarny

Niedźwiedź polarny

Przez: Kategorie Czytelni: Encyklopedia niedźwiedzi. opublikowano: Marzec 2, 2016

 

Można go znaleźć na wyspach, wybrzeżach i polach lodowych położonych wokół bieguna północnego.  5
 6 Może urosnąć do 2 i pół metra i ważyć ponad 700 kg !!! W ciągu dnia dużo wędruje.
Potrafi wspaniale pływać i nurkować, może przebywać pod wodą do 2 min. Niedźwiedzie polarne mają bardzo dobry węch, słuch i wzrok.
Zimą polują na foki, ryby, renifery, latem jedzą też jagody i owoce.
 7
 8 W sen zimowy zapadają niedźwiedzice, śpią w specjalnie wybudowanej w śniegu norze. W takim miejscu małe niedźwiedziątka przychodzą na świat.

|

Kalendarz wydarzeń

LikeBox

Facebook By Weblizar Powered By Weblizar

Szukaj

loading