Misie.com.pl
Mała Niedźwiedzica

Wpisy według: Mała Niedźwiedzica

Mała Niedźwiedzica

Przez: w kategorii: opublikowano: Marzec 2, 2016

NIEDŹWIEDZICA MAŁA, Ursa Minor, gwiazdozbiór nieba północnego; jego siedem najjaśniejszych gwiazd tworzy charakterystyczny Mały Wóz; ostatnią gwiazdą dyszla jest Gwiazda Polarna –najjaśniejsza gwiazda gwiazdozbioru. 
 1718

 

|

Wielka Niedźwiedzica

Przez: w kategorii: opublikowano: Marzec 2, 2016

NIEDŹWIEDZICA WIELKA, Ursa Maior, gwiazdozbiór nieba północnego; jego siedem najjaśniejszych gwiazd (Alioth, Dubhe, Alkaid, Mizar, Merak, Phecda, Mergez) tworzy charakterystyczny Wielki Wóz. 
 1516

|

Miś Koala

Przez: w kategorii: opublikowano: Marzec 2, 2016

Torbacze, do których zalicza się misie koala, rodzą maleńkie młode, kontynuujące swój rozwój w torbie matki.
Koala żyją samotnie lub w niewielkich grupkach na drzewach eukaliptusowych. Miś wspina się na drzewo, obejmując pień wszystkimi kończynami (opatrzonymi ostrymi pazurami) i dźwigając się raz po raz w górę.
 13
14 Żywi się głównie liśćmi eukaliptusa. Ta dieta dostarcza niewielkich ilości białka i energii tak więc koala porusza się powoli i śpi – w rozwidleniu gałęzi drzewa – przez 18 godzin na dobę.

|

Panda Wielka

Przez: w kategorii: opublikowano: Marzec 2, 2016

Kształtem ciała i wielkością przypomina niedźwiedzia. Może urosnąć do półtora metra, i ważyć do 150 kg.
Panda ma łapki z sześcioma palcami. Szósty palec pełni rolę kciuka, dzięki czemu panda z łatwością może chwytać gałęzie i pędy bambusa, które uwielbia. Pożywieniem pandy są też drobne zwierzęta: węże, ptaki i ich jaja, gryzonie.
 11
12' Panda wielka stała się międzynarodowym symbolem ginących gatunków zwierząt oraz godłem World Wildlife Found.

|

Grizzli

Przez: w kategorii: opublikowano: Marzec 2, 2016

Można go spotkać w Ameryce Północnej, w jej zachodniej części, a także w Górach Skalistych. Może urosnąć do dwóch i pół metra, i ważyć do 360 kg. Grizzli jest podgatunkiem niedźwiedzia brunatnego.  9
10

 

Jest wszystkożerny, odżywia się głównie pokarmem roślinnym, padliną, drobnymi zwierzętami, poluje także na większe ssaki, przy czym ofiarą jego pada również mniejszy od grizzli baribal, zwany niedźwiedziem czarnym.

|

Niedźwiedź polarny

Przez: w kategorii: opublikowano: Marzec 2, 2016

 

Można go znaleźć na wyspach, wybrzeżach i polach lodowych położonych wokół bieguna północnego.  5
 6 Może urosnąć do 2 i pół metra i ważyć ponad 700 kg !!! W ciągu dnia dużo wędruje.
Potrafi wspaniale pływać i nurkować, może przebywać pod wodą do 2 min. Niedźwiedzie polarne mają bardzo dobry węch, słuch i wzrok.
Zimą polują na foki, ryby, renifery, latem jedzą też jagody i owoce.
 7
 8 W sen zimowy zapadają niedźwiedzice, śpią w specjalnie wybudowanej w śniegu norze. W takim miejscu małe niedźwiedziątka przychodzą na świat.

|

Niedźwiedź brunatny

Przez: w kategorii: opublikowano: Marzec 2, 2016

 

Niedźwiedź brunatny jest największym zwierzęciem żyjącym w naszym kraju i w Europie. Dochodzi do 2 m długości, 1,26 m wysokości i do 400 kg wagi. Jego sierść jest gęsta, barwy rudej, brunatnej lub czarnej. Występuje w niedostępnych lasach górskich w Euroazji i Ameryce Północnej. Żyje w odosobnieniu, samotnie, tylko w okresie godowym razem z samicą. Stara się unikać ludzi, napada na nich tylko gdy jest drażniony lub zachęcony.   1
 2 Mimo tego, że jest taki duży potrafi bardzo szybko biegać, dobrze pływać i wspinać się po drzewach  –  nie potrafi skakać z drzewa na drzewo tak jak wiewiórka, ale  może się wdrapywać po pniu i grubych konarach. Najczęsciej wspina się po drzewach, gdy wywącha miód w gnieździe dzikich pszczół. Przemieszcza się na czterech nogach, przykładając do podłoża całe łapy. Na krótkich odcinkach potrafi chodzić na dwóch nogach.
Niedźwiedź bardzo lubi miód, je też  owoce, nasiona, owady, grzyby, ryby i małe ssaki. Rzadko poluje na „grubego zwierza”.

Niedźwiedzie brunatne kierują się głównie zmysłem węchu. Mają słabszy słuch i wzrok, dlatego aby nie spotkać niedźwiedzia na szlaku należy mu trochę pomóc i dać o sobie znać – głośno rozmawiając lub śpiewając piosenki. Wtedy niedźwiedź oddali się niepostrzeżenie tak, że możemy nawet nie wiedzieć, że chwilę temu był w pobliżu.

 3
 4 W okresie jesiennym niedźwiedzie spożywają więcej pokarmu aby zgromadzić warstwę tłuszczu przed zimą. Zanim niedźwiedź zapadnie w sen zimowy, przygotowuje sobie legowisko zwane gawrą. Gdy budzą się wiosną są strasznie głodne. Objadają się wtedy zielonymi roślinkami.

|

Niedźwiedzie

Przez: w kategorii: opublikowano: Marzec 2, 2016

Niedźwiedzie zalicza się do ssaków drapieżnych jednak większość z nich nie żywi się jedynie mięsem. Ich dieta jest urozmaicona. W zależności od występowania dieta z niedźwiedzi może być  złożoną z owoców, nasion, grzybów, ślimaków, jaj ptaków mięsa ssaków i ryb oraz miodu. Tylko niedźwiedzie polarne są wyłącznie mięsożerne. 

Zwierzęta te mają dużą czaszkę i dobry węch, natomiast słaby wzrok i słuch. Poza pandą wielką prawie wszystkie niedźwiedzie mają futro jednobarwne.

Choć większość ssaków drapieżnych chodzi na palcach, niedźwiedzie stawiają całą stopę na ziemi. Ułatwia to im chodzenie po nierównym lub górzystym terenie.
Zwykle poruszają się na czterech łapach, tylko na krótkich dystansach mogą chodzić na dwóch. Pozycję wyprostowaną przyjmują aby rozejrzeć się. Większość z nich dobrze wspina się na drzewa.

|

Kalendarz wydarzeń

LikeBox

Facebook By Weblizar Powered By Weblizar

Szukaj

loading